Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Macskák

2010.11.13

 

A macska

A macska egy elragadó kedvenc SZINTE olyan mint a nyuszi.Sokfajta macskát láttam már,de a házimacska és az európai fajták a legjobbak.A youtobe-on láttam egy agilitys macskát.Persze a macska nem olyan jól képezhető mint  a kutya,de megesnek nagyon inteligens példányok is akik szinte olyan jól képezhetők,mint a kutyák.

Itt egy oltási napló a cicáknak íme:
 •  
  • 4-6 hetes: féreghajtás
  • 8 hetes: kombinált oltás (fertõzõ rhinotracheitis, calici vírus okozta nátha, panleukopaenia, chlamydia), féreghajtás
  • 10 hetes: féreghajtás, kombinált oltás
  • 12 hetes: leukémia
  • 14 hetes: leukémia
  • 16 hetes: veszettség, féreghajtás
  • 18 hetes: fertõzõ hashártyagyulladás (FIP) intranasalis vakcina
  • 20 hetes: fertõzõ hashártyagyulladás (FIP)
  • 24 hetes: microsporum gombaelleni vakcina
  • 28 hetes: microsporum ismétlés
  • Évente egyszer ismétlõ oltások mindegyik ellen.
  • Féreghajtás évente négyszer javasolt.
A cicákat sokat kell simogatni és szeretgetni a velük is lehet játszani,de ők nem hozzák vissza az eldobottelgurított labdát.Ha odaadsz egy kiscicának egy labdát órákig is eljátszik vele.Bezzeg ha a kutyával csinálod ezt egy percig se játszik vele,vagy odaviszi neked vagy pedig otthagyja és utánnad megy.


Finom a kaja? -De még mennyire:

Táplálás

Egy macska naponta többször eszik akár kicsi akár nagy.A macskák egy étkezés alatt 30-60 gramm táplálékot fogyasztanak el ez kb egy egérnyi. A macskáknak vannak ám az étkezéssel kapcsolatos rossz szokásaik pl: Nehezzebben vagy egyáltalán nem áll át más tápra.
NEM SZABAD a cicának SOK MÁJAT ennie,mert túl sok benne az A-vitamin, mozgásszervi betegség és hugykövesség alakul ki.Veszélyes még NYERS SERTÉSHÚS etetése,mert az Aujeszky-betegség alkulhat ki ami a veszettséghez hasonló tünetekkel jár.Füvet is igényel a macska,mert ennek segítségével megszabadulhat a lenyelt szőrtől.A macska nem iszik túl sokat természetes táplálék és konzervtáp mellett,de tej, száraztáp etetése esetén mindig aggyunk neki friss vizet.Etetési kísérletek bizonyítják, hogy a macskák nem egy bizonyos ízt (pl. hal, máj) szeretnek, valószínűsíthető, hogy a számukra megfelelő magas fehérjetartalom és a gyártási technológia befolyásolja őket a választásban.A 10 évfeletti  macskák többet esznek,mert  már nem olyan jó  az emésztőrendszerük.A kiscicáknak 6 hónapos korukig JUNIOR felíratú tápot kell ennie.6 hónapos kor után már ehet a cica ADULT felíratú tápot.
Különös dolgok

Különös dolog,de a macskákat is hozzá lehet szoktatni a pórázhoz és a nyakörvhöz.Sőt még egyszerűbben is.Ha lehet hámmal próbálkozz,mert a macska kibújik a nyakörvből.Az én macskám nagyon könnyen megtanult pórázon menni,én hámmal próbálkoztam.Ezt akkor csináltam mikor a cicámat hazahoztam és így volt kinn először a kertben.Nagyon hamar odaszokott és soha nem kóborolt el mindig bekéreckedett és csak akkor ment ki mikor wc-znie kellett vagy valami érdekeset látott.Na,de térjünk vissza a hámhoz,pórázhoz  és a nyakörvhöz.Először csak tegyük rá a nyakörvet vagy  hámot,hogy  megszokja.Aztán egy pár óra múlva tegyük rá a pórázt és vigyük el sétálni.

Utazás

Ha utazol a macskát otthon hagyhatod, vagy elviheted magaddal.  

Utazás Repülővel:Ha repülővel mész a légitársaságok többsége nagyon biztonságosan és gondosan szállítja a macskákat.Az utazás előtt 7-10 nappal ellenőrizd a cicád egészségi állapotát az állatorvossal és kérj tőle igazolást.Szükség lesz egy megfelelő méretű szállítókosárra.Ezt béleld ki puha anyaggal,de olyan legyen amit a cica nem tud szétkaparni, szétszedni. A légitársaságok általában engedélyezik a macska szállítását az utasfülkében, két feltétellel: egyszerre csak egy macska lehet a fedélzeten, és nem szabad kiengedni a repülés alatt, másrészt pedig csak olyan méretű dobozt lehet felvinni a fedélzetre, amely befér az ülés alá.A legtöbb légitársaság és az állatorvosok ellenzik a macska gyógyszerezését utazás idejére.Egy nyugtatót kapott macska nem tud reagálni a le és felszállásra,ezért megsérülhet.A beszállást megelőző 4 órában inni és enni kell adni,de nem szabad túletetni. A tálakat rögzítsd a kosárhoz, és csak félig töltsd meg őket,így nem ömlik ki a tartalmuk.A macskán legyen egy nyakörv azonosítóval és a ketrecen a macska fényképe,neve,a célállomás neve,a te neved és a telefonszámod,így ha elveszne a macska értesít majd aki megtalálta.


 

Ivartalanítás

A macskát még ivarérett kor előtt lehet ivartalanítani ez 6 hetes-6 hónapos korban lehet a cicát ivartalanítani.Ezután már ivaréretté válik. Amúgy minden korban ivartalanítható a macska.Ha az állat tüzel várja meg még abbahagyja,csak aztán ivartalanítsa.Ha 7 évesnél idősebb a cica akkor tanácsos vérvételt is végeztetni.Az egészséges macskát a műtét előtt fél nappal koplaltatni kell.A műtét reggelén CSAK vizet kapjon.A kiscicát csak néhány óráig koplaltassuk.A beteg állat koplaltatásáról kérjük ki az állatorvos véleményét.


Kiállítások

A kiállításokon csak fajtiszta,törzskönyvezett macska vehet részt.Van olyan kiállítás ami kutya,macska,nyúl,görény és papagáj is részt vesz.Erre a kiállításra csak az vigye a cicáját akinem a kedvence kibírja a kutya hangos ugatását és azt,hogy kutyák sétálgatnak körülötte, nézegetik őket.Vannak olyan kiállítások is amire csak macskák mehetnek.Ezt azoknak ajánlom akiknek a cicája szereti a többi macska társaságát. A kiállításra akármilyen korú cica mehet.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.